ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΔΕΛΕ

Το παραδοσιακό και ιστορικό χωριό Άδελε βρίσκεται σε ένα κατάφυτο κάμπο με ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Έχει 435 μόνιμους κατοίκους και απέχει 9 χιλιόμετρα  από το Ρέθυμνο.

Ο περίφημος ελαιώνας του Άδελε στο Δήμο Αρκαδίου, σε μια τεράστια πεδινή και ημιορεινή έκταση, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου.

Η ιστορία της περιοχής του Ρεθύμνου όπως και της Κρήτης είναι στενά συνδεδεμένη με το δέντρο της ελιάς. Ήδη από τα μινωικά χρόνια, όπως έχει αποδειχθεί από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Κνωσού, γινόταν επεξεργασία του καρπού της ελιάς και παραγόταν λάδι που αποθηκευόταν σε πήλινους πίθους και αμφορείς και συχνά εξάγονταν στα νησιά του Αιγαίου και την κεντρική Ελλάδα.

Τόπος ευλογημένος γεμάτος χιλιάδες ελιές όπου η ελαιοκαλλιέργεια και η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων και κινητήριος δύναμη της οικονομίας και κοινωνίας όλης της περιοχής. Τα είδη που καλλιεργούνται κυρίως είναι χοντρολιές, κορωνέικες και λιγότερο τσουνάτες. Από τα δέντρα αυτά παράγεται το μοναδικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και βρώσιμες ελιές.

Το μεσογειακό κλίμα του νησιού και η σύσταση του εδάφους που ευνοούν την ανάπτυξη της ελιάς και “δίνουν” το φίνο άρωμα και την υπέροχη γεύση, καθιστώντας το κρητικό ελαιόλαδο, προϊόν υψηλής ποιότητας με διεθνή αναγνώριση.

Η μακροχρόνια και στενή σχέση της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Ρεθύμνου και της Κρήτης με την ελιά και το λάδι αποτυπώνεται περίτρανα στο Μουσείο της Ελιάς στα Καψαλιανά, δίπλα στο χωριό Άδελε. Έναν οικισμό, μετόχι της Ι. Μ. Αρκαδίου, όπου βρισκόταν ο ελαιόμυλος του μοναστηριού που μαζί με άλλα κτίσματα οικοδομήθηκε στο τέλος του 16ου και στις αρχές του 17ου αι.

Ο οικισμός είναι διατηρητέος και σήμερα έχει αναστηλωθεί και συντηρηθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ – ΚΑΨΑΛΙΑΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3
9
1